Parabenen in (beauty) producten: Wat zijn het? En wat doen ze?

Parabenen in (beauty) producten: Wat zijn het? En wat doen ze?

Hi Beauty’s!

Vandaag wederom een blog over beauty, maar dan net even anders: ik wil het met jullie hebben over parabenen.  Ik neem je graag mee in mijn zoektocht naar de antwoorden op de volgende vragen: Wat zijn parabenen? In welke (beauty) producten komen ze voor? Waarom zijn ze zo omstreden? Hoeveel parabenen zitten er in een gemiddeld beautyproduct? Zijn er alternatieven? En zijn ze nu goed of slecht?

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar dit onderwerp gedaan en wel honderden artikelen over geschreven. Er is zo vreselijk veel  tegenstrijdige informatie over te vinden, dat ik een samenvatting wilde maken en in begrijpelijke taal wil uitleggen wat parabenen nu eigenlijk zijn. Ik ben van mening dat van alles wat wij op onze huid smeren, waar wij onszelf mee reinigen en van wat wij eten & drinken een groot deel wordt opgenomen in ons lichaam. Onze huid is ons grootste en ook ons meest gevoelige orgaan. Het is tegelijk ook een heel bijzonder orgaan omdat het je dankbaar is als je er goed voor zorgt, maar het je ook laat zien (en weten!) wanneer je dit niet doet.

Met dat in gedachte begon ik mijn onderzoek en beginnen we meteen met de eerste vraag:

Wat zijn parabenen?

Parabenen staan bekend onder de volgende termen: Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben & benzylparaben. Parabenen zijn een groep chemische stoffen die een conserverende werking hebben. De chemische stoffen doden de schimmels, zwammen en een aantal bacterien in onze producten en zorgen er voor dat het product langer houdbaar is.

 


In welke (beauty) producten komen ze voor?

Ik zet beauty express tussen haakjes want niet alleen in cosmetica maar ook in alledaagse producten worden verschillende soorten parabenen verwerkt. Parabenen komen voor in shampoo, conditioner, douchegel, make-up remover, foundation, lipbalsem, consealer, primer, mascara, tandpasta, zonnebrand, dag- en nachtcreme, afwasmiddel, schoonmaakmiddelen… The list goes on! Wist je bijvoorbeeld dat er in meer dan driekwart van de verzorgingsproducten die je bij de drogist kunt kopen parabenen aan zijn toegevoegd?

In heel veel medicatie komen parabenen voor, maar om het nog gekker te maken: ook in voedsel! Parabenen komen van nature voor in bijvoorbeeld: kersen, soja, komkommer, wortelen en bonen. Maar ook in kant en klare sauzen en visproducten. De concentratie van de parabenen in voedel ligt vele malen hoger dan in cosmetica producten. Vanwege hun antibacteriele werking verlengen parabenen de houdbaarheid en ook de werkzaamheid van producten of voedsel.

Waarom zijn ze zo omstreden?

Conserveringsmiddelen worden in je huid opgenomen en kunnen je hormoonhuishouding beïnvloeden. Ze worden in verband gebracht met allerlei allergieën en huidirritaties. Het is een feit dat parabenen nooit op een beschadigde huid gebruikt mogen worden omdat dit de klachten kan verergeren.

Van bepaalde parabenen wordt gedacht dat het het hormoon oestrogeen nabootst. Een te hoog oestrogeen niveau kan bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Daarom worden er verbanden gelegd tussen het overmatig gebruik van parabenen en kanker. Let op: Er zijn meerdere wetenschappelijke studies die deze uitspraak weerleggen en meerdere die de verbanden wel hebben vastgesteld. En dat maakt het nu juist zo lastig. Het KWF geeft zelf aan parabenen in een lage hoeveelheid niet schadelijk te vinden en ook geen verbanden te zien met kanker, terwijl andere overheidsinstellingen dit juist weer van tafel vegen…

De omstredenheid komt daarom ook voort uit de verschillende uitkomsten van de verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Tot op heden worden er nog steeds test uitgevoerd of ze wel of niet schadelijk zijn.

Hoeveel parabenen zitten er in het gemiddelde beautyproduct?

In het gemiddelde cosmetica of verzorgingsproduct met parabenen zit een maximum van 0,32% methyl- en propylparaben, 0,19% ethylparaben, 0,07% butyl en benzylparaben. Het is dus in verhouding een zeer geringe hoeveel per product.

Als er in een product minder dan 1% parabenen zitten, dan staat de wetgeving toe dat het NIET op het etiket vermeld hoeft te worden. Dus ook al staan er geen parabenen vermeld op het etiket, er kán nog steeds een zeer minimale hoeveelheid inzitten.

En daarmee belanden we gelijk bij vraag 5:

Zijn er alternatieven?

Het goede nieuws is: Ja, er zijn alternatieven. Je kunt namelijk 2 dingen doen:

1.) Producten kopen zonder enige vorm van conserveringsmiddelen. Hier zit helaas wel een grote MAAR aan: Zodra cosmetica merken besluiten geen parabenen in hun producten te verwerken worden de producten heel kort houdbaar en is de kans op een bacteriële infectie groot omdat bacteriën en schimmels vrij spel krijgen. Zolang het potje dagcrème bijvoorbeeld dicht blijft is er wellicht nog niet veel aan de hand, maar zodra wij het openen komt er zuurstof bij en brengen wij de bacteriën die op onze vingers en huid zitten over in het potje waardoor het product in mum van tijd bederft.

2.) Gebruik maken van andere soorten synthetische of natuurlijke conserveringsmiddelen zoals bijvoorbeeld organische zuren. Het probleem met deze alternatieve conserveringsmiddelen is dat ze erg onstabiel zijn (dus lastiger te verwerken in cosmetica), ze vaak heel chemisch ruiken en een nare kleur hebben, de productie ervan vrij prijzig is, er veel meer van deze stoffen in hogere concentraties nodig zijn om een product houdbaar te maken én ook niet alle bacteriën en schimmels kunnen doden. En dat zorgt er dan weer voor dat er veel sneller huidirritaties kunnen ontstaan.

Zijn parabenen nu goed of slecht?

Pluspunten: De antibacteriële en schimmeldodende werking zorgt ervoor dat wij onze (beauty) producten kunnen gebruiken zonder dat ze snel bederven. We zitten elke dag met onze vingers aan onze tubes, in onze potjes en brengen de bacteriën en schimmels over die op onze huid leven. Als er geen conserveringsmiddelen toegevoegd worden aan onze producten bederven ze nog voordat we ze kunnen opmaken of zelfs openmaken. Parabenen zijn kleur- en reukloos en zijn zeer stabiele stoffen die voordelig geproduceerd kunnen worden.

Minpunten: Parabenen kunnen allergische reacties en huidirritaties veroorzaken. Indien je eenmaal een allergie hebt ontwikkeld voor een bepaald soort parabeen, blijf je er allergisch voor. Wat ik zorgwekkend vind is het omstreden gedeelte over de hormoonhuishouding en de gevolgen daarvan. Dit is iets waar ik moeite mee heb aangezien er in ons voedsel (lees vlees, vis en gevogelte) al teveel kunstmatige hormonen zijn toegevoegd. Zeker nu ik geleerd heb dat parabenen van nature al in ons voedsel voorkomt, zelfs in onze good ‘ol komkommer. En het blijft – naar mijn idee – raar dat een crème zo lang goed kan blijven door de toevoeging van conserveringsmiddelen.

Mijn conclusie: Kijk en luister naar je lichaam, waar reageert het op? En wat zorgt er voor dat je huid straalt? Maar vooral: wat vind je zelf? Waar sta jij achter? Ik vind het persoonlijk een zeer lastig onderwerp omdat er heel veel tegenstrijdigheden zijn en ik niet weet wat ik wel of niet moet geloven. Hoe meer ik er over lees en leer, hoe lastiger ik het vind. Vooral omdat de inname van parabenen via cosmetica minimaal is, maar ik wel dagelijks een flinke dosis binnen krijg door middel van mijn (natuurlijke) voedsel. Ik ben heel blij met de producten die ik onbewust om mij heen heb verzameld die parabenen vrij zijn en geen of in mindere mate gebruik maken van andere (niet-agressieve) stoffen. Maar ik ben niet helemaal overtuigd van het feit dat parabenen helemaal slecht of helemaal goed zijn. Persoonlijk denk ik dat de waarheid ergens in het midden ligt. Ik heb in elk geval niet het idee dat parabenen de veroorzaker zijn van kanker, omdat kanker tegenwoordig aan ontzettend veel producten wordt gelinkt. Bij de aanschaf van nieuwe producten ga ik eerst afwegen wat er in zit: staan parabenen helemaal onderaan aan de ingrediëntenlijst? Dan overweeg ik nog steeds het te kopen. Is een product geheel parabenen vrij, maar zitten er een heleboel agressieve stoffen in? Dan zal ik eerder geneigd zijn naar een alternatief.

Een kleine toevoeging op dit artikel: dit is slechts één van de  ingrediënten die voorkomen in beauty producten. Er zijn veel verschillende ingrediënten waarvan een aantal zijn bewezen irriterend voor de huid te zijn, zoals bijvoorbeeld alcohol, etherische oliën en parfums.

 

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen en dat ik het begrijpelijk heb uitgelegd. Mocht je nog vragen hebben of je eigen visie willen delen, laat dan een berichtje achter! Liefs en tot de volgende blog -x- Kim


Interessante artikelen  over dit onderwerp met uiteenlopende meningen:
http://www.paulaschoice.nl/expert-advice/parabenen-zijn-ze-nou-schadelijk-of-niet.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *