Meer informatie over Ecocert & andere gecertificeerde natuurcosmetica

Meer informatie over Ecocert & andere gecertificeerde natuurcosmetica

Hallo Beauty’s!

Vandaag een ander soort blog, maar zeker niet minder belangrijk. Ik wil het namelijk graag hebben over het Ecocert keurmerk en over synthetische conserveringsmiddelen zoals parabenen en minerale oliën die in onze beautyproducten zitten. Waarom Ecocert? Omdat één van mijn favoriete huidverzorgingsmerk hier bij aangesloten is en ik zelf ben gaan onderzoeken waarom zij daarbij zijn aangesloten.

 

Afbeeldingsresultaat voor ecocert

 

Ecocert is een Franse organisatie die in 2003 als eerste het certificaat heeft ontwikkelt en uitgeeft aan bedrijven die voldoen aan hun standaard voor “ecologische en biologische cosmetica”. Ecocert verbiedt namelijk het gebruik van synthetische parfums  en synthetische conserveermiddelen, zoals parabenen, minerale olie, propyleenglycol en andere synthetische ingrediënten. Voor mijn blog over de uitleg van parabenen klik hier. Een uitgebreide blog over ingrediënten volgt. Bedrijven die het Ecocert certificaat willen, moeten hiervoor een aanvraag indienen bij Ecocert en na zorgvuldig onderzoek wordt er besloten of het bedrijf het certificaat krijgt toegewezen. Hiervoor moet een bedrijf minimaal aan de volgende eisen voldoen:

Het gebruik van ingrediënten afkomstig uit hernieuwbare bronnen en verwerkt door middel van milieuvriendelijke processen.
* De afwezigheid van ggo, parabenen, fenoxyethanol, nanodeeltjes, siliconen, PEG, synthetische parfums en kleurstoffen en ingrediënten die afkomstig zijn van dieren (met uitzondering van de stoffen die natuurlijk geproduceerd zijn door dieren zoals melk en honing).
* Biologisch afbreekbare of recyclebare verpakkingen.

2.  Een minimum van natuurlijke, uit biologische landbouw behaalde ingrediënten.
* In alle gevallen moet ten minste 95% van de totale ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn.
* Voor het label van organische cosmetica moet:
– ten minste 95% van de formule bestaan uit plantaardige ingrediënten.
– minimaal 10% van de ingrediënten dient afkomstig uit de biologische landbouw.
* Voor het label natuurlijke cosmetica moet:
– minimaal 50% van de formule bestaan uit plantaardige ingrediënten.
– ten minste 5% van de totale ingrediënten dient afkomstig te zijn uit de biologische landbouw.
Hierbij een kleine toelichting: Enkele veelvoorkomende cosmetische ingrediënten (zoals water, zouten en mineralen) kunnen niet biologisch worden gecertificeerd omdat deze grondstoffen niet uit landbouw gewonnen worden. Shampoos en crèmes die hoofdzakelijk bestaan uit water, bevatten tussen de 10% en 40% biologische ingrediënten en altijd 95% natuurlijke ingrediënten. Een essentiële olie, die geen water bevat, kan oplopen tot maximaal 100% biologische ingrediënten.

3. De audit die plaatsvind bij het bedrijf voordat het certificaat wordt uitgegeven wordt altijd uitgevoerd door een auditor van Ecocert.

Zoals je ziet dient een bedrijf heel goed te kunnen aantonen waar zij hun ingrediënten en grondstoffen voor hun producten vandaan halen om in aanmerking te komen voor het Ecocert certificaat. Er zijn natuurlijk veel meer bedrijven in de cosmetische industrie die zich richten op soortgelijke certificaten en ik vind dit een hele goede ontwikkeling. Bedrijven die zich hiervoor aanmelden dienen daar ook voor te betalen, door strenge controles te gaan en worden ook regelmatig gecontroleerd op actualiteit en als blijkt dat zij niet meer aan de gestelde norm voldoen, krijgen zij hiervoor vaak een boete en wordt zonder pardon het certificaat direct ingetrokken. Dit geeft toch net dat beetje meer zekerheid over een product. Dit betekend echter niet dat een product of merk zonder certificering niet goed is. Soms omdat een bedrijf of merk nog groeiende is en het certificaat op dit moment een te grote uitgave is, of omdat ze misschien (nog) niet 100% voldoen aan de eisen om een certificering te kunnen krijgen.

Gecontroleerde natuurcosmetica
Er zijn in Europa nog meer verschillende belangrijke instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurcosmetica, zoals bijvoorbeeld: ECOCERT, BDIH, de COSMOS-standard en de NaTrue-standard. Producten die deze milieukeurmerken dragen bevatten natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige olie, vetten, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis conform de gestelde richtlijn. Bij alle partijen zijn de volgende normen en waarden:
 • Het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten
 • Zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen
 • Ecologische verdraagzaamheid van ieder product
 • Milieu- en hulpbron besparende productieprocessen
 • Biologische afbreekbaarheid van grondstoffen
BDIH
De Federatie van Duitse Industrie en Handelsondernemingen voor geneesmiddelen, reformwaren, voedingssupplementen en lichaamsverzorging (de BDIH) heeft een richtlijn opgesteld die het begrip natuurcosmetica voor de gebruiker verheldert. In 1996 ontwikkelde de BDIH richtlijnen voor gecontroleerde natuurcosmetica.
 bdhi_logo.jpg
 COSMOS-standard 
De COSMOS-standard is een samenwerkingsverband tussen de grote certificatieorganen voor organische en natuurlijke cosmetica. De standaard is gesticht door de keurmerken BDIH (uit Duitsland), Cosmebio (uit Frankrijk), ECOCERT (uit Frankrijk), ICEA (uit Italië), en de Soil Association (uit Groot Brittannië). COSMOS-standard heeft op haar website de standaard gepubliceerd.
 
COSMOS-ORGANIC.jpg
NaTrue
NaTrue is ‘the international association for natural cosmetics’. Vanuit Duitsland is het initiatief genomen een NaTrue-label te ontwikkelen. Het lijkt erop dat dit keurmerk vooral ook belangrijk is voor de Amerikaanse markt.
natrue-co-r.png
Nordic Swan label
Het Nordic Swan label is het milieukeurmerk van Scandinavië. De Scandinavische landen werken gezamenlijk aan de certificatieschema’s.
 
Nordic-Swan-ecolabel.jpg
Europees Ecolabel cosmetica
Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk dat wordt erkend door alle landen van de EU. In Nederland beheert stichting Milieukeur het Europese Ecolabel.
ecolabel_logo1.jpg
Natural Cosmetics Standard
Natural Cosmetics Standard (NCS) is een keurmerk voor natuurlijke cosmetische producten. Het onafhankelijke label bepaalt onder andere de kwaliteit van de ingrediënten in natuurlijke cosmetica.
NCS_LOGO_Pantone-300x211.jpg
ICADA
Internationaal keurmerk voor natuurlijke en organische cosmetische producten. Gemakkelijk te begrijpen voor de consument en eenvoudige implementatie voor cosmetische bedrijven.
14-04-28-Natural-200x200.jpg
Ecocontrol
Ecocontrol heeft een keurmerk wat garant staat voor het biologische deel in het product. Dit keurmerk wordt in combinatie met ICADA, NCS of Natrue gevoerd.

untitled.png
 Ik hoop dat jullie het interessant vonden en zie jullie graag bij mijn volgende blog.
Liefs -x- Kim

5 thoughts on “Meer informatie over Ecocert & andere gecertificeerde natuurcosmetica”

 • Hoi Kim, leuk dat je al die instituten en organisatie’s op een rijtje hebt gezet. Veel van van ze komt mij bekend voor op de producten wat ik zelf gebruik.
  Sommige kende ik helemaal niet.
  Ik zou graag je mening willen lezen over de natuurcosmetica van het merk Creatief Cosmetic. Heb al een tijdje gezien op facebook. Ben best benieuwd naar wat je ervan vindt.
  Verder vind ik het erg leuk om je blogs te lezen. Ga zo door, meid!😀

  Liefs
  Éva

  • Hoi Éva,

   Wat ontzettend leuk om te lezen dat je al veel natuurlijke cosmetica gebruikt en dus al veel gecertificeerde organisaties kent! Ik ben eens gaan kijken naar het merk Creative Cosmetics en ik moet eerlijk zeggen dat het er allemaal top uitziet! Ik had er hiervoor nog nooit van gehoord, maar vind het super leuk om nieuwe cosmetica te leren kennen. Op de website staat dat Creative Cosmetics geheel dierproefvrij zijn en dat is natuurlijk al een heel groot pluspunt. Zij werken met make-up op basis van mineralen wat er voor zorgt dat iedereen – en vooral mensen met een gevoelige, eczeem of rosacea – deze producten veilig kunnen gebruiken. Er zijn in hun make-up geen chemische toevoegingen te vinden (weer een pluspunt) en van minerale make-up is bekend dat het verzorgende eigenschappen heeft én je huid en poriën niet verstopt.

   Ik ben ontzettend enthousiast geworden over het merk en ga ze zeker volgen! Zodra ik hun producten heb getest zal ik daar natuurlijk een uitgebreide review over doen. Creative Cosmetics is qua prijs kwaliteit verhouding dik in orde, maar ik kan mij voorstellen dat het niet voor ieders portemonnee is. De prijzen liggen namelijk een heel stuk hoger dan wat men in de drogisterijen kan vinden. Ik heb gezien dat je in hun webshop én bij verschillende verkooppunten terecht kunt voor hun producten. Deze verkooppunten zijn allemaal professionals, meestal schoonheidsspecialisten of visagisten.

   Je kunt ook een proefpakketje van verschillende kleuren foundations kopen voor € 7,50 dus als je twijfelt is dit misschien de ideale kans om het eens uit te proberen. Wil je het mij laten weten als je dit hebt gedaan? Ik ben namelijk heel benieuwd naar jou ervaringen!

   Liefs en bedankt voor je support lieve Éva!

   -x- Kim

   • Heei Kim, wat een leuke een snelle reactie van je… Dankje!
    Ik ben idd erg geïnteresseerd in de producten van C. C. Ik zou ze best uit willen proberen, dankje voor je tip over het proefpakket! De prijzen zijn idd boven de reguliere drogisterij merken, maar na al die jaren ben ik achtergekomen dat ik beter niet alle goedkoop spul op m’n huid kan smeren. Ik kijk idd echt wat er in dat potje zit.
    Natuurlijk gebruik ik ook niet alleen dure merken. Van kokosolie en sheabutter maak ik m’n eigen body-,hand en gezichtcreme…kost ongeveer 5 euro in totaal en ik doe een maand mee.
    Ook zag ik op de site van C.C. dat ze workshops geven in verschillende steden, (o.a. in Vlaardingen ) door schoonheidsspecialisten die met deze merk werken. Op de you tube en Facebook staat altijd een blonde dame die laat zien wat je allemaal mee kan. Dat lijkt me echt super…
    Onze dochter Vivian is ook binnenkort jarig, het lijkt me ook een leuk kadootje om samen naar zo’n workshop te gaan.
    Momenteel gebruik ik producten van Pupa wat ook op basis van mineralen.
    Ik laat je het weten als ik ervaring met ze heb.

    Liefs
    Éva

 • Haai Éva,

  Je hebt helemaal gelijk dat lang niet alles goed is voor je huid en dat je soms goedkope crèmes beter kunt vermijden en dat een goede crème een hele goede investering is. Ik koop tegenwoordig niets meer bij de drogist qua huidverzorging, ik krijg er vaak zo’n jeuk en uitslag van.
  Wat gaaf om te horen dat je je eigen body-, hand- en gezichtscrème maakt van kokosolie en sheabutter! Super goed idee en ook nog eens budget vriendelijk haha! Ik gebruik ook graag (rauwe, virgin) kokosolie, in combinatie met basterdsuiker als body- en lipscrub en zonder toevoegingen als hand- en gezichtscrème en soms als masker voor mijn haar.

  Wat een leuk idee om een workshop van C.C. cadeau te geven aan Vivian! Ik weet zeker dat je haar daar én jezelf een groot plezier mee zal doen. Leuk dat je je ervaringen wilt delen over C.C.
  Pupa is ook al zo’n leuk merk en ook dierproefvrij! Ze hebben altijd veel innovatieve make-up en vrolijke kleuren.

  Liefs Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *